Zorg in vrijheid en veiligheid

> Inhoudsopgave > Kwaliteit > Zorg in vrijheid en veiligheid

Zorg in vrijheid en veiligheid

Wij hebben aandacht voor de visie op persoonsgerichte zorg, probleemgedrag en wet zorg en dwang. Wij streven ernaar om een woon- en leefomgeving te bieden die aansluit bij wensen en zorgbehoeften van bewoners. We gaan constant op zoek naar een goede balans tussen vrijheid en veiligheid, met daarbij voor iedereen afzonderlijk passende aandacht. De volgende drie activiteiten staan voor ons centraal:

  • Pilot “open deuren”. Hiermee zijn we in 2021 gestart. Bij succes gaan we dit verder uitrollen in de organisatie naar andere locaties. Dit wordt ondersteund door het inzetten van leefcirkels vanuit onze nieuwe zorgtechnologie en door het inzetten van gps-horloges. Hiermee creëren we meer leef- en beweegruimte voor bewoners en wij verwachten dat hierdoor meer vrijheid en daardoor levensgeluk ervaren gaat worden.

  • Onze medewerkers zijn zich bewust van hun handelen m.b.t. het geven van onvrijwillige zorg. Dit onderdeel is een vast item wat in de teamvergaderingen aan bod komt. Er wordt minimaal 1x per jaar een casuïstiekbespreking georganiseerd, waarbij de kwaliteitsverpleegkundige aan de hand van een e-learning met medewerkers de diepte in gaat met behulp van casuïstiek vanuit de praktijk. Hiermee maken we medewerkers bewust van hun eigen handelen.

  • Binnen Samen ontvangen cliënten zorg die bij hen past. Door de implementatie van “werkwijze omgaan met (probleem)gedrag” krijgen zorgmedewerkers handvaten om hen te begeleiden. Hiermee is het mogelijk te onderzoeken welke zorg en behandeling het beste past.