Revalidatie & Behandeling

> Inhoudsopgave > Revalidatie & Behandeling

Revalidatie & Behandeling

Revalidatie- & Behandelcentrum Samen (R&B) is expert in revalidatie, behandeling en herstel voor ouderen. Cliënten kunnen bij ons rekenen op hoge kwaliteit van behandeling en zorg, binnen een innovatief en academisch klimaat. Het verpleegkundig technisch team (VTT) van Samen maakt het mogelijk om zorg die voorheen in het ziekenhuis werd verricht ook thuis te verrichten. Samen gaan we voor optimale kwaliteit van leven, eigen regie en zelfredzaamheid. Wij hebben daarbij aandacht voor zowel de fysieke als ook de sociale en emotionele uitdagingen van het leven, waarbij het mogelijk is om in gesprek te gaan met onze geestelijke verzorgers.

“Toen ik een nieuwe heup kreeg, mocht ik naar het revalidatiecentrum. Ik woonde namelijk alleen en ik was ontzettend blij dat ik hiernaartoe mocht. Ik werd hier heel goed verzorgd. Het kon eigenlijk niet beter. Ik werd heel goed behandeld en de therapie was ook goed. De medewerkers waren vriendelijk en ik kon van alles aan hen vragen. Ik vind de accommodatie prima. Het was gezellig in de huiskamer. Er was thee, koffie en lekker eten. Het eten vond ik goed. Je kon kiezen uit drie menu's tijdens het diner. Elke ochtend was er een ontbijtbuffet. Er was van alles.”

Wij houden rekening met de nabije toekomst waarin de vergijzing en het aantal chronisch zieken toeneemt. Voor ons is het belangrijk om cliënten, daar waar het kan, zelfredzaam met eigen regie en kwaliteit van leven zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. We bieden na de klinische opname de mogelijkheid poliklinisch te revalideren en indien noodzakelijk komen we bij cliënten thuis langs. 82% van onze cliënten gaat na een revalidatietraject naar huis. Een ambulant traject is vanuit dit oogpunt dan ook zeer waardevol. We starten voor het ambulante traject met de doelgroep CVA. We hebben aandacht voor de knelpunten waar de cliënt thuis tegenaan loopt, aandacht voor participatie, meedoen, kwaliteit van leven en richten ons op de mogelijkheden van de revalidatie.

“Ik ben erg positief. Het personeel was enthousiast en hulpvaardig, o.a. de fysiotherapie was kundig. Ze hebben mij op zo'n manier behandeld waardoor ik weer zelfstandig de instelling uit kon lopen!”

De administratieve druk is hoog, waardoor we binnen R&B processen onderzoeken en vastleggen wie wat doet en wat de meerwaarde is van een registratie. We richten onze processen op een efficiënte wijze in en schrappen onnodige registraties wat leidt tot een verhoging van de inzetbaarheid van onze behandelaren, medische dienst en zorg. Iedereen die zorg van ons krijgt, heeft recht op medezeggenschap. Vanuit het perspectief van de cliënt leveren we een bijdrage aan de kwaliteit van het herstel of de revalidatie met daarbij aandacht voor veiligheid, bejegening en continuïteit van zorg en behandeling. Daarom organiseren we een cliëntmedezeggenschap voor R&B. Om het revalidatieklimaat nog beter te benutten, zetten we in op het nog intensiever betrekken van naasten bij het herstel of revalidatietraject. We betrekken naasten bij het gehele herstel of revalidatieproces en ook bij het terugkeren naar de oude woonsituatie. Door de inzet van naasten kan het herstel of de revalidatie sneller verlopen en keren cliënten sneller terug naar de eigen woonomgeving.

“Het was daar goed voor elkaar. Het ging zoals het moest. De medewerkers spraken mij aan met 'meneer', zoals het hoort. Ze probeerden de zorg aan te laten sluiten. Ik kreeg één of twee keer per dag fysiotherapie. Ik heb wat gelopen in de gang. Ik was hier ongeveer vijf weken en er was zeker vooruitgang te bespeuren. Als cliënt kon je heel gemakkelijk bezoek ontvangen. Het kwam bijna altijd wel gelegen, zolang je je maar rustig hield. Er heerste een gemoedelijke, vriendelijke sfeer.“