Personeel en Organisatie

> Inhoudsopgave > Interne organisatie > Personeel en Organisatie

Personeel en Organisatie

Voor Samen hebben we voor de aankomende jaren een belangrijke opgave. Binden en boeien van en tevreden medewerkers is voor ons een belangrijk thema. Mede vanwege de arbeidsmarktkrapte in de aankomende jaren staat dit voor ons nog centraler op de agenda. Ons motto is dat we onze medewerkers willen blijven binden en boeien door het aanbieden van een gezond werkklimaat en goede ontwikkel -en groeimogelijkheden in hun functie kunnen aanbieden. De interventies die we in 2022 gaan uitvoeren zijn:

Veilige en gezonde werkomgeving

Het toepassen van capaciteitsmanagement waarmee we de welzijns- en zorgbehoefte nog meer in balans brengen met ons aanbod van medewerkers. We gaan adequaat inspelen op de huidige en toekomstige vraag naar welzijn, zorg- en dienstverlening van ouderen in onze regio. Onze focus ligt op het creëren van een werkomgeving waarin wij onze medewerkers een veilige en gezonde werkomgeving bieden.

Verzuim

Passend bij ons gezondheidsbeleid verzuimadvies en interventies doen om ons huidige verzuimcijfer te verlagen, omdat deze in 2021 is gestegen (o.a. gerelateerd aan COVID-19). Het streven is een verzuim van 5,0%. We geven extra aandacht aan het programma duurzame inzetbaarheid en CAO-initiatieven als de ‘Landingsbaan’ en het ‘Balansbudget’. Hierbij bieden we ook een gerichte inzet aan van onze (ergo)coaches, ontwikkelen van verzuimtraining en aandacht voor duurzame inzetbaarheid, maatwerk en preventie van verzuim.

Duurzame inzetbaarheid

Het aanbieden van een flexibel en passend werkaanbod, waarbij wij het belangrijk vinden dat medewerkers in een veilige, leuke en uitdagende omgeving werken. We hebben daarbij te maken met een aantal ontwikkelingen zoals medewerkers die langer blijven werken als gevolg van het verhogen van de AOW-leeftijd; het oplopen van de gemiddelde leeftijd van medewerkers en de trend naar continu leren. Dit vraagt van medewerkers dat zij fit van lichaam en geest blijven om het werk te kunnen doen. Wij ondersteunen onze medewerkers hierin. Wij zorgen ervoor dat iedere medewerker gezond, vitaal en productief tot aan de pensioenleeftijd kan blijven werken. Dit noemen we duurzame inzetbaarheid.

Maatwerk

Het programma duurzame inzetbaarheid waar we vanuit onze werkgroep aan de slag zijn met het inventariseren van de behoeften van medewerkers en hoe we duurzame inzetbaarheid optimaal in kunnen zetten binnen Samen. We willen meer maatwerk leveren. Voor iedere medewerker die er behoefte aan heeft, wordt een individueel plan opgesteld. Ook wordt een brochure uitgebracht voor onze medewerkers en wordt er op intranet een dashboard aangemaakt met diverse buttons met hieronder informatie van onze aanbieders op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Medewerker tevredenheid

Het continueren van ons medewerkerstevredenheidsonderzoek MOOS (Medewerker Ontwikkel Onderzoek Samen). We vinden het belangrijk om de feedback van onze medewerkers op te halen, hiervoor wordt een vragenlijst uitgezet onder de medewerkers. Op basis van de resultaten wordt vervolgens besproken welke acties of interventies ingezet kunnen worden.

Samen leren

Vanuit onze Samen Academie gaan we het begeleiden van onze leerlingen verbeteren door de rol van werkbegeleiders anders in te richten. Dit komt doordat werkbegeleiders druk ervaren in de begeleiding. Een van de maatregelen om de druk te verlagen is het introduceren van een leercoach op de locatie. Door het inrichten van de rol van leercoach, begeleidingsuren te verhogen en nieuwe scholing willen we de kwaliteit van de begeleiding verhogen. Dit heeft een positieve impact op het leerproces van onze leerling en biedt verlaging in de werkdruk van onze werkbegeleiders. Het leerpad methodische werkbegeleiding wordt op regelmatige basis gegeven en digitale middelen zoals de STARRT UP reflectie app ter ondersteuning in het leerproces wordt geïntroduceerd.

Samen Slim

We gaan gepersonaliseerd leren, genaamd “Samen Slim” voor onze BBL-leerlingen implementeren. Dit heeft tot doel om de theorie met de praktijk te verweven. Hierdoor leert de leerling wat hij/zij daadwerkelijk tegenkomt in de praktijk. Praktijkgericht leren is zo ingericht dat de leerling de regie heeft over het leerproces en zelf bepaalt wat hij/zij wil leren. Dit stimuleert de eigen regie en zelfstandigheid van de leerling. Om dit te realiseren, werken we samen met het ROC in de Kop van Noord-Holland en gaan we op twee locaties met Samen Slim starten. Vervolgens gaan we evalueren en bij een positieve evaluatie gaan we nieuwe leerlingen volgens deze methodiek opleiden.

Toetsen en beoordelen

Onze eigen toets instructeurs volgen een scholing ‘toetsen en beoordelen’ via de Samen Academie, zodat ze in staat zijn om medewerkers objectief te beoordelen tijdens een toetsmoment. Wij willen dat onze trainers zich blijvend ontwikkelen in hun bekwaamheden en dat kennis onderling wordt uitgewisseld. Om dit te organiseren hebben wij de samenwerking opgezocht met Magenta. De trainers van de Samen Academie en de toetsers van Magenta krijgen structurele kennisdagen aangeboden, waarbij zij onderling kennis overdragen, toetsen en expertise inhuren.