Leiderschap, toezicht en medezeggenschap

> Inhoudsopgave > Interne organisatie > Leiderschap, toezicht en medezeggenschap

Raad van Bestuur (RvB)

De RvB (bestaande uit twee bestuurders) acteert als geheel en opereert op basis van de principes van consensus en collegialiteit. De zorginhoudelijke portefeuilles zijn over beide bestuurders evenwichtig verdeeld, als ook de ondersteunende portefeuilles. De RvB is nauw betrokken bij thema’s als Kwaliteit & Veiligheid. Zij zijn letterlijk zichtbaar in de organisatie en hebben een laagdrempelig contact met de medewerkers van Samen. Medewerkers voelen zich vrij de RvB aan te spreken. De visie op leidinggeven is dan ook: richting, ruimte en vertrouwen geven en een gelijkwaardige dialoog organiseren. De taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden en werkwijze van de RvB zijn beschreven in het reglement van de RvB. Het normatieve kader voor het handelen en het gedrag van de RvB is vastgelegd in de Gedragscode voor de goede bestuurder van de NVZD (beroepsvereniging voor bestuurders in de zorg). Deze gedragscode maakt onderdeel uit van het reglement RvB van Samen. Beide leden van de RvB zijn lid van de NVZD en geaccrediteerd.

Organisatiestructuur

  • Samen heeft een matrix structuur. Vanuit zowel cluster, productlijn, stafdiensten en zorgbeleid wordt er via de verantwoordelijk manager, verantwoording afgelegd aan de RvB (eindverantwoordelijk).
  • Het cluster (aangestuurd door een clustermanager) draagt de verantwoordelijkheid voor de realisering van de overeengekomen doelen van het primaire proces, personeelszorg en middelenbeheer. Dit wordt gedaan binnen de vastgestelde kaders, met behulp van de beschikbaar gestelde middelen, in goede afstemming met anderen binnen en buiten de organisatie.
  • De productlijnen (portefeuille clustermanager) zorgen voor een efficiënte organisatie en uitvoering van (zorg)contractering tot ontwikkeling, implementatie, borging en evaluatie van producten en diensten.
  • Op centraal niveau zijn de staf- en ondersteunende diensten gepositioneerd.
  • Zorgbeleid richt zich specifiek op het ontwikkelen, evalueren en bijstellen van zorginhoudelijk beleid, zodat dit voldoet aan de actuele richtlijnen en de wet- en regelgeving. Dit gaat over de productlijnen heen, maar wel in samenhang met de productlijnen.

Rol en positie interne inspraakorganen en toezichthouder(s)

Wij hechten een grote waarde aan een goede relatie met de inspraakorganen. Hun inbreng, meedenken, advies en besluiten zijn van essentieel belang in een goede bedrijfsvoering van de organisatie. Het werk van de verschillende gremia wordt op lokaal en centraal niveau gefaciliteerd en ondersteund. Samen werkt volgens de kaders van de Wet op Ondernemingsraden (WOR), Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) en de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Raad van Toezicht (RvT)/ Zorgbrede Governance

De RvT voert toezicht uit op het bestuur volgens de statuten, het reglement RvB, de gedragscode en richtlijnen van de Zorgbrede Governancecode. De RvT handelt vanuit het reglement RvT en is lid van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ). Binnen de RvT zijn commissies actief: Kwaliteit en Veiligheid en de Audit Commissie. Overlegvorm is 5x per jaar met de Raad van Bestuur (RvB), 2x per jaar met de Ondernemingsraad, 1x per jaar met de Centrale Cliënten Raad, 1 x per jaar met het Management Team (MT) en meerdere (locatie)-werkbezoeken, thema-besprekingen met MT-leden en Clusters.

Centrale Cliëntenraad (CCR)

Belangenbehartiging van cliënten is op centraal en decentraal niveau geborgd. De Centrale Cliëntenraad (CCR) is op centraal niveau actief. De overlegvorm is 7x per jaar met een delegatie van de Raad van Bestuur (RvB) en jaarlijks met een delegatie Raad van Toezicht en RvB. De lokale cliëntenraden zijn gepositioneerd binnen de locaties. Overlegvorm is zes- tot achtmaal per jaar met teamleider(s) van de locatie. Ook neemt de CCR deel aan de werkgroep Samen Medezeggenschap vanuit de Radicale Vernieuwing Zorg. Doel is om in gesprek met elkaar meer rechten te laten ontstaan voor de cliënten/bewoners dan de wet biedt.

Ondernemingsraad (OR)

Op concernniveau bevindt zich de OR, waarin ieder cluster, het Facilitair Bedrijf en de stafdiensten zijn vertegenwoordigd. De leden van de ondernemingsraad zijn ook in 2022 de ogen en oren van de organisatie en proeven wat er op de werkvloer speelt door aan te sluiten bij koffiemomenten op de afdeling. De OR borgt dat de arboregels nageleefd worden en alle OR-leden zijn in staat om in gesprek te gaan met de bestuurders. De OR verdiept zich in alle instemming- en adviesaanvragen en vertaalt dit naar de werkvloer. De overlegvorm is 6x per jaar een formeel overleg van de OR en de Raad van Bestuur (RvB) en 2x per jaar een overleg met een delegatie van de RvT (in aanwezigheid van de RvB).

Centrale klankbordgroep

Het doel van de centrale klankbordgroep is bespreken ‘wat goed gaat en wat beter kan’, (actuele) thema’s zoals het jaarplan van Samen en Samen brede projecten en trajecten, een specifiek onderwerp voor een ‘overloopdebat’ e.d. In de Centrale klankbordgroep participeren medewerkers uit de verschillende clusters en stafdiensten, o.b.v. een ‘estafettemethode’, waardoor ieder overleg een andere samenstelling heeft. Voorzitter en facilitator is de Raad van Bestuur (RvB). De centrale klankbordgroep komt 2x per jaar bijeen.

Verpleegkundige/Verzorgende Advies Raad (VAR)

De VAR is het adviesorgaan van zorgmedewerkers voor de Raad van Bestuur (RvB) en het managementteam. De VAR adviseert over zorginhoudelijke onderwerpen en beroepsontwikkeling. Het overleg vindt meerdere keren per jaar met de RvB plaats. Wij vinden het belangrijk dat medewerkers op de hoogte zijn van de VAR en weten wat de VAR doet en de VAR weten te vinden. Met die reden is het doel om de VAR te professionaliseren en te profileren binnen de organisatie. Dit gaan we doen door scholing van de VAR en communicatie over hun activiteiten binnen Samen.