Hygiëne, preventie en bestrijding van infecties

> Inhoudsopgave > Kwaliteit > Hygiëne, preventie en bestrijding van infecties

Hygiëne, preventie en bestrijding van infecties

Onze hygiëne en infectiepreventie commissie (HIC) heeft als doelstelling de organisatie te voorzien van gevraagd en/of ongevraagde adviezen aan het management en de afdelingen/locaties op het gebied van hygiëne en preventie en bestrijding van infecties in de breedste zin van het woord. Eind 2022 zijn alle medewerkers geschoold in de basis hygiëne rondom hygiënemaatregelen en beschermende middelen en weten dit op de juiste wijze toe te passen in hun werkgebied. We gaan preventief aan de slag om virussen en bacteriën te voorkomen. Er wordt gewerkt volgens het protocol voor meer veiligheid voor cliënten en medewerker en de protocollen worden regelmatig gecontroleerd of zij nog voldoen aan de nieuwste richtlijnen en waardoor we uniform blijven werken. Medewerkers worden geschoold vanuit Tensen en Nolten (of eigen hygiëne deskundige) en dragen kennis over volgens het train de trainer principe. De taakdeskundigen worden gepositioneerd in de teams en de kwaliteitsverpleegkundigen borgen het proces. Ook organiseren we een ludieke actie over dit thema tijdens de dag van de zorg om de HIC onder de aandacht te brengen. Een andere doelstelling is dat alle leden van de HIC zichtbaar zijn voor de zorgteams, het doel van de HIC binnen de organisatie herkenbaar is en dat duidelijk is wat de rol en taken zijn. Daarnaast zijn taakdeskundigen beschikbaar in iedere woonomgeving. We realiseren dit door zowel vanuit facilitair, schoonmaak als hygiëne teamleiders aan te laten sluiten en een kwaliteitsverpleegkundige en een hygiëne deskundige aan te nemen binnen de organisatie. We gaan gezamenlijk afspraken maken en audits uitvoeren.